06 June, 2011

Tutorial Buat Page Dkt Blog

tuto ni direquest
Mohamad Rais Bin Fauzi
harap2 u phm keyh
oke nak buat page?
ape itu page?
ala nampak tak kt blog aku Home,Owner n blablabla..
nak blaja buat tak?
oke...
mule pergi 
Posting...
pastu nampak edit page tak?
tak nampak? tgk gambar niy
da? pastu dye kuar niy
*klik untuk tumbesaran..
klik create page
da create?
then dye akan kuar niy
da siap publish page..
then
pilih blog tab...

dah siap buat page...
skrg aku nak ajar mcm mane nak chantekkan dye...
kalau tak nak chantekkan bia je mcm tu..
korg bole buat mcm 

niy 
aku buat gune PHOTOSCAPE..
takde photoscape?
download lah.
then open
pastu pilih EDITOR..
then nnt atas belah kanan ade MENU
klik NEW PHOTO..
then korg pilih lah SAIZ pic yg korg nak...
then
bile dah siap save(!)
then Upload kat PHOTOBUCKET.
xde photobucket? buat lah account dye.
bile dah upload...
copy HTML code dye
dah copy?
paste dekat HTML/JAVASCRIPT.
DAH PASTE?
cube tkn RICH TEXT.
dye kuar mcm niy kan?
dah tu..
korang higlight kan gambar tu...
then tkn button
bile korg da highlight & tekan button tu..
dye keluar cm ni kan?
so korg pergi page yang korg buat tadi copy link dye.
example :
*klik untuk tumbesaran 
copy link dye then paste dkt 
ni td...
ONE MORE AKU NAK KONGSI RAHSIA (!)
NAK TAU TAK(?)
KALAU KORANG NAK KETENGAHKAN NAME2 PAGE YG KORANG BUAT 
TADI..
KORG PASTE CODE YANG AKU BAGI NI.

<CENTER>
DKT KOTAK HTML yang korang paste code 
gambar2 tadi tu.. 
paste pada awal code tu..
then dah siap? SAVE LAH.. 

9 budak comel:

Just Ainur :) said...

saya belum ngerti :( cara buatnya di photoscape bagaimana?

kami said...

@Just Ainur :)
ok Ismah cube paham kan keyh...
mase buat tuto niy malam...
so byk merapu jea..:D

Aty_Ika said...

0k..cureng faham..

kami said...

@Aty_Ika ape yang tak phm?

hide aki said...

nk tanya kenapa bila tulis dia terus save dan suruh tgk dan tk de yg pilih2 tu

IsmahFirzanah said...

hide aki saya rase la kan , awk guna google chrome kot . cuba guna mozila atau browser yg lain , sbb chrome sekrang gila HAHA

miSpYeja said...

kalau blog skin boleh buat ta??ri tu mis try tak leh la..btw comel tmpat komen ni"kawan kita n tuan blog"

Nur Liyana said...

kalau buat guna photoscape gambar dia jadi transparent tak ?