26 November, 2011

Hey Korang Islam Ke Bukan ?


Nama kau apa ?
Ismah Firzanah Binti Ishamshah
Kau agama apa ?
Islam .
Kau tahu esok hari apa ?
Grrr =='

HA ! korang tahu tak ? tak tahu ? Meyh Ifi bagitahu .

Okay I'M MUSLIM AND I'M PROUD
Guys , If you're muslim off course u all tahu esok First Muharam 1433 Hijrah .
sehubungan dengan itu mari lah kita sama-2 merenung ,
apa lagi perintah ALLAH S.W.T yg masih lagi kita tinggalkan ,
apa lagi larangan ALLAH S.W.T yang kita masih lakukan ,
renung-renungkan .
jangan sibuk dengan apa azam yang masih korang tak tunaikan .
tapi sibukkan diri anda dengan merenung apa yang saya katakan di atas .
sebagai seorang muslim kita seharusnya mengagungkan 1 Muharam .
oleh itu Ifi nak share artikel tentang Bulan Muharam ni .

Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:)
  1. Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
  2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
  3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali
  4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali .
untuk lebih maklumat korang boleh baca sini .

7 budak comel:

♥Lady Ainaa♥ said...

Im proud to be Muslim also and bersyukur kerana ena dilahirkan dalam Islam..anyway, nice sharing 4 about Sunnah tu...tengs...Salam Maal Hijrah to u dear..May Allah bless u and ur family too

Nur Syazana said...

thanks for sharing . I'm a muslim and im proud of it :D

adwafarahin said...

insyaAllah minggu depan adwa nk berpuasa :)

NZ Diaz said...

Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali
Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali .

tak ada sunnahnya.

:)